Rijangst, maar toch je rijbewijs halen

Rijangst kan verschillende oorzaken hebben. Misschien heb je ooit iets heftigs meegemaakt terwijl je bij iemand in de auto zat. Een ernstige aanrijding kan heel veel impact hebben. Ook een bijna-ongeluk, waarbij het gelukkig op het nippertje goed afliep, kan ervoor zorgen dat je niet staat te springen om aan rijles te beginnen. Maar rijangst hoeft zeker geen reden te zijn om jouw wens om je rijbewijs te halen niet in vervulling te laten gaan.

Wat is de oorzaak van je rijangst?

Voordat je (opnieuw) een poging doet om je rijbewijs te halen is het belangrijk om erachter te komen waarom je rijangst hebt. Sommige mensen hebben hier alleen last van bij bepaalde situaties. Ze durven bijvoorbeeld wel in de bebouwde kom te rijden maar gaan voor geen goud de snelweg op. Of ze vinden het doodeng om langs het water te rijden. Andere angsten die vaak voorkomen zijn de angst voor drukke verkeerssituaties, rijden in tunnels of parkeergarages, inparkeren of het rijden op onbekende routes of in een onbekende auto. En dan zijn er mensen die autorijden sowieso een nachtmerrie vinden. Ze zitten al met het zweet in hun handen nog voordat de sleutel in het contactslot is omgedraaid. Rijangst kan in je karakter zitten. Sommige mensen vinden het idee van autorijden gewoon heel onbehaaglijk. En dan zijn er dus de heftige gebeurtenissen die we al eerder noemden.

Aan de slag met je rijangst

Bij Verkeersschool Visser is iedereen welkom. De zelfverzekerde 18-jarige die ‘wel even’ zijn rijbewijs haalt in 20 lessen, maar ook de leerling die bij de kennismaking aangeeft te kampen met rijangst of faalangst. In dat laatste geval gaan we rustig met je aan de slag. Als dat nodig is dan gaan we eerst wat rondjes rijden op een veilige plek waar geen ander verkeer komt. Je kunt dan rustig wennen aan het besturen van de auto zonder dat je bang hoeft te zijn een aanrijding te veroorzaken. Bovendien zit de instructeur naast je die meteen ingrijpt als er wat misgaat. Daarna kun je kiezen voor verlengde rijlessen waarbij je langer achter elkaar lest dan de standaard 60 minuten. Stapje voor stapje werken jij en je instructeur aan het overwinnen van je rijangst totdat je je 100% zeker voelt achter het stuur.

Afrijden met rijangst

Als je kampt met rijangst of faalangst dan kun je bij het CBR een speciaal verlengd examen aanvragen. Normaal duurt een rijexamen voor het rijbewijs B 55 minuten. Een verlengd examen duurt 80 minuten en wordt afgenomen door een examinator die is getraind in de omgang met kandidaten met rij- of faalangst. Tijdens het examen kun je een time-out aanvragen als je te gespannen bent. Op die manier is de kans groter dat je het examen uiteindelijk met goed gevolg aflegt en vol trots je rijbewijs kunt gaan aanvragen.

Rijangst als je je rijbewijs al hebt

Rijangst kan ook toeslaan nadat je je rijbewijs al hebt gehaald. Het kan ervoor zorgen dat je niet meer durft te rijden. Dat is natuurlijk zonde, want het rijbewijs halen kost veel tijd, geld en energie. Als je je rijbewijs hebt maar niet meer achter het stuur durft dan kun je contact opnemen met Verkeersschool Visser voor een aantal rijlessen om weer vertrouwen te krijgen in het autorijden. Je hoeft geen examen te doen, want je hebt immers je rijbewijs al. De instructeur kan samen met jou situaties oefenen die veel stress geven zoals invoegen op de snelweg of verkeerssituaties met vrachtwagens. Vaak kun je al na een paar lessen weer zelfstandig de weg op. Informeer gerust naar de mogelijkheden.