Het nieuwe theorie-examen voor het rijbewijs B

Voordat je mag afrijden voor het examen voor het rijbewijs B, moet je eerst het theorie-examen met goed gevolg hebben afgelegd. Dit examen wordt afgenomen op diverse locaties door het hele land. Je doet klassikaal examen met andere kandidaten. Tijdens het examen krijg je verkeerssituaties voorgeschoteld waar een vraag over wordt gesteld. Je moet uit een aantal opties het juiste antwoord kiezen. Dat lijkt heel simpel, maar denk er vooral niet te licht over. Je staat namelijk ook onder tijdsdruk, zoals dat in het echte verkeer ook is. De opzet van het examen dat wordt afgenomen door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen wordt vanaf april 2025 gewijzigd. In deze blog leggen we je uit hoe het examen is opgezet.

Het nieuwe theorie examen

Het oude examen bestond uit 65 vragen, verdeeld over drie onderwerpen, te weten kennis, inzicht en gevaarherkenning. Er werden 65 vragen gesteld en per onderdeel moest daarvan een minimum aantal juist worden beantwoord. Het nieuwe examen bestaat uit 50 vragen, waarvan de kandidaat er 44 juist moet beantwoorden om te slagen. Het niveau van het examen is hetzelfde als van het oude examen. Het grote verschil met de oude opzet is dat er bewegende beelden worden gebruikt bij sommige vragen. Je krijgt, net als bij het oude examen, 30 minuten de tijd om de vragen te beantwoorden. Er zijn ook verlengde examens mogelijk, onder andere als er gebruik wordt gemaakt van een tolk. Zo’n verlengd examen duurt 45 minuten. Het CBR heeft voor de nieuwe opzet gekozen omdat op deze manier beter kan worden getoetst of de kandidaat alle benodigde kennis heeft om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen als autobestuurder.

Regelmatige aanpassingen

Het examen wordt voortdurend aangepast aan gewijzigde wet- en regelgeving en nieuwe voertuigen. Zo werden in 2023 op de foto’s bestuurders van een snorfiets voorzien van een helm, omdat toen de helmplicht werd ingevoerd. Ook verschenen er fatbikes en speedpedelecs in de vragen en op de foto’s omdat deze voertuigen steeds vaker te zien zijn in het straatbeeld. Als er regels veranderen dan wordt het examen daar uiteraard ook op aangepast. Op die manier doet een kandidaat-examen op basis van de op dat moment geldende wet- en regelgeving. Als je bent geslaagd voor het theorie-examen dan blijft dit anderhalf jaar geldig. Binnen die tijd moet je slagen voor het praktijk examen. Als dat niet lukt dan moet je opnieuw theorie-examen doen. Het is dus verstandig om dit examen pas te gaan doen tegen de tijd dat je rijinstructeur voorstelt om het praktijkexamen aan te vragen. Let op: Je mag pas aan het praktijkexamen deelnemen wanneer je bent geslaagd voor de theorie.

Training voor het theorie examen

Bij Verkeersschool Visser willen we natuurlijk dat je in één keer slaagt voor je theorie-examen. Voor een goede voorbereiding kun je via onze website een online examentraining bestellen bij onze partner. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op het examen om de slagingskans zo groot mogelijk te maken. Denk er vooral niet te licht over. Het zijn vragen waar je goed over na moet denken en je hebt voor het examen maar een half uur de tijd. Begin er dus uitgerust en goed voorbereid aan en beschouw het zeker niet als iets dat je ‘even tussendoor’ doet.